ANASAYFA arrow right Güncel

Kent nüfusunun en az 5’te birinin psikolojisi bozuk

YAYINLAMA: 08 Ocak 2023 / 21.12
GÜNCELLEME: 08 Ocak 2023 / 21.20
Psikolog Zehra Gülmüş, son 3-4 yılda Türkiye genelinde hastanelerin psikiyatri kliniklerine başvuran hasta sayısının yanı sıra anti-depresan kullanımında ciddi oranda artış yaşandığını vurguladı

Ülke genelinde 8 milyona yakın kişinin psikiyatri kliniklerine başvurduğunu ve ilaç kullanımına başladığını, başvuranların yüzde 70’ini kadınların, yüzde 30’unu ise erkeklerin oluşturduğunu belirten Gülmüş, “Gaziantep'te ise 400 binden fazla başvuru var. Elbette bunların yanı sıra kayıtlara geçmeyen özel kliniklere başvuru yapan ve psikolojik destek gören kişilerde bulunuyor” dedi.

Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntısı ruh sağlığını olumsuz etkiliyor

Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntısının kişilerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Gülmüş, “İnsanlar sürekli kavga ediyorlar. Bu durum ile baş edemeyen ama bu durumun üstesinden gelmeye çalışan kişiler uzmanlara başvuruyorlar. Fakat yaşamsal sıkıntılarının üstesinden gelemeyen, bunun için çaba harcamayan kişiler ise kendilerini şiddetin ve maddenin kucağında buluveriyorlar” ifadelerini kullandı.

Sağlıksız bireylerden sağlıklı davranışlar bekleyemeyiz

‘Oluşan sağlıksız toplumdan çocuklarımız da olumsuz etkileniyorlar’ diyen Psikolog Gülmüş, “Ruh sağlığı yerinde olmayan toplumdan ve sağlıksız bireylerden sağlıklı bireyler bekleyemeyiz. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında çocuk psikiyatri kliniklerinde de bir yoğunluk söz konusu diyebiliriz. Bunu da aile içindeki iletişim sorunlarına bağlayabiliriz. Aynı zamanda kişilerin psikolojik sorunlarının çocuklara yansıması da bu durumu etkiliyor. Tam bir kısır döngü içerisindeyiz. Sistem ve yönetim toplumu, toplum bireyleri çocukları etkiliyor” tespitini yaptı.

Dostluk ve arkadaşlık gibi kavramlar yok oluyor

Gülmüş, insanların gittikçe yalnızlaştığının altını çizdi. “İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır, konuşmaya iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. İnsanların yalnızlaşmasında; bireysel yaşamlar, dostluk ve arkadaşlık gibi kavramların yok olması ve aile içi değerlerin kaybolması gibi nedenleri sıralayabiliriz. Haliyle durum böyleyken kişilerde gelecek kaygısı, aile içi problemler baş gösterebiliyor. Bunlara bunalımlar ve depresyon süreçleri eşlik edebiliyor” açıklamasında bulundu.

35-40 kişilik bir sınıf en az bir psikolog gözetiminde olması lazım

Sorunun çözümü için çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Psikolog Zehra Gülmüş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Aile hekimlikleri gibi her ailenin bir psikoloğu, alanın ilmini okumuş bir uzmanı olması gerekiyor. Bizler ruh sağlığı çalışanları olarak toplumun, bireylerin kolaylıkla ve ücretsiz bir şekilde ulaşabileceği yerlerde olmalıyız. Aile ve sosyal hizmetler merkezlerinde, aile hekimlerinin yanlarında ve devlet hastanelerinde olmalıyız. 1000 civarında mevcudu olan okullarda en fazla iki üç psikolojik danışmalık ve rehberlik hocası var. Bu sayılarda artış olması gerekiyor. 35 -40 kişilik bir sınıfın en az bir psikolog gözetiminde olması lazım.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *